Сповільнення будівельної активності в Китаї вплине на ринок сталі

Сповільнення будівельної активності в Китаї через слабший, аніж очікувалося, ринок нерухомості, чинитиме тиск на ринок сталі у короткостроковій перспективі. Про це повідомляє S&P Global із посиланням на джерела у галузі.

Деякі меткомбінати та трейдери зауважили, що у квітні поточного року попит на сталь, пов’язаний із будівництвом інфраструктури був відносно високим. Водночас він значно сповільнився з боку сектору нерухомості. За даними Національного бюро статистики (NBS), у зазначений період кількість початку зведення нових будинків в Китаї впала на 32,7% м./м. та на 28,3% р./р.

Окрім того, у квітні в країні спостерігався спад виробництва будівельної сталі. Зокрема, за даними NBS, у зазначений період щоденне виробництво арматури та катанки в Китаї знизилось на 5,8% у порівнянні із березнем 2023-го – до 1,12 млн т. Проте в річному вимірі цей показник зріс на 1,2%.

Деякі учасники ринку не очікують покращення попиту на будівельну сталь у травні-червні поточного року. Причиною тому може стати не лише слабкий сектор нерухомості. Пекін розпочне фіскальну підтримку інфраструктурних проєктів лише у третьому кварталі, аби забезпечити плавне економічне зростання у річному вимірі. Економіка Китаю сильно постраждала у другому кварталі 2022-го через карантинні обмеження, у третьому кварталі минулого року економічна активність різко відновилася, тож порівняльна база буде високою.

Джерела вважають, що попит і ціни на сталь у Китаї можуть відновитися у серпні-вересні поточного року на фоні фіскального стимулювання сектору інфраструктури та його побічного впливу на виробництво.

Нагадаємо, що Китай за підсумками січня-квітня 2023 року збільшив виплавку сталі на 4,1% у порівнянні з аналогічним періодом 2022-го – до 354,39 млн т. У квітні китайські металурги виробили 92,64 млн т сталі, що на 1,5% більше в порівнянні з квітнем минулого року.

Китайські металурги скоротили виробництво сталі у квітні порівняно з березнем, щоб урегулювати попит та пропозицію та підвищити ціни на продукцію після тривалого падіння протягом місяця. Середні ціни на сталь досягли свого піка в березні, проте пропозиція сталі була надлишковою, що спровокувало падіння цін у квітні.

Комментарии

Отправить комментарий

  • Строки и параграфы переносятся автоматически.
  • Доступны HTML теги: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>

Подробнее о форматировании

Защита от роботов
Защитный код
Image CAPTCHA
Введите символы, изображенные на картинке.