Імпортери використали третину квартальних квот ЄС на поставки сталі

Минулого року за той самий період було використано близько 18% квот, тоді як у січні поточного року за першу декаду – близько 33% квот. Про це повідомляє Kallanish із посиланням на офіційну базу даних ЄС, зібрану UK Steel.

У сегменті плоскої металопродукції вибрано понад 70% квот для прокату з покриттям: уже повністю витрачені квоти Індії, Туреччини та інших країн. Квоти на гарячекатаний та холоднокатаний прокат залишаються доступними, але всі квоти китайського прокату з покриттям для підгрупи 4b вже витрачені.

Квоти для сортового прокату з Туреччини на арматуру вже вичерпано. Зазвичай турецькі квоти на катанку також вибираються дуже швидко, але цього разу поки що доступно близько 33% виділених квот. Турецькі квоти профілів також повністю вичерпані.

Квоти на нержавіючий холоднокатаний прокат уже закінчуються, оскільки виробники Туреччини, Тайваню та інших країн вже повністю вичерпали їх. Індійські квоти на нержавіючі прутки та катанку також використані.

Європейська сталеливарна асоціація EUROFER підрахувала, що якщо імпорт готової металопродукції до Європи продовжиться тими темпами, як і протягом січня-травня 2022-го, то до кінця року він може сягнути нового рекордного рівня в 34,5 млн т. Минулого року імпорт усієї готової металопродукції перевищив 30 млн т, побивши попередній рекорд 2018 року.

За даними Єврокомісії, чотири країни вичерпали свої квоти імпорту сталі на третій квартал. Станом на 1 липня вичерпано квоти на прокат з покриттям (94,7 тис. т), арматуру (15,1 тис. т), нержавіючий холоднокатаний прокат (90,9 тис. т) та смугу (20 тис. т).

Як повідомляв GMK Center, EUROFER у січні закликала Єврокомісію скоротити щорічне збільшення обсягу квот на імпорт сталі до ЄС – з 3% до 1%. На думку асоціації, поточний рівень лібералізації квот на імпорт сталі в ЄС сприяє зростанню обсягу квот до рівня, що перевищує попит.

gmk.center