Третина промисловості в Україні не задіяна через високі ризики

УСПП рекомендує уряду виокремити пріоритетні до вирішення питання та оформити їх у План невідкладних дій КМУ.

Понад 30% промисловості в Україні не працює через війну та руйнування, завдані збройною агресією РФ. Поки що не видно передумов для суттєвого покращення ситуації в індустріальному виробництві.

Такі дані моніторингу Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП).

В умовах різких змін регуляторної політики у фінансовій сфері (підвищення облікової ставки НБУ до 25%, девальвація гривні), ускладненого доступу до кредитних ресурсів УСПП поки що не бачить передумов для значного покращення ситуації в індустріальному виробництві.

«Іншими бар’єрами є розірвання ланцюгів постачання та збуту, часткова втрата зовнішніх ринків, дефіцит кваліфікованої робочої сили», – йдеться у висновках, підготовлених діловим союзом для уряду.

УСПП рекомендує уряду виокремити пріоритетні до вирішення питання та оформити їх у План невідкладних дій КМУ, не очікуючи впровадження Плану відновлення України та надходження іноземних інвестицій на ці цілі.

«Більшість рішень можуть бути прийняті вже зараз, окрім того, вони не потребують значних витрат із державного бюджету», – зазначають в УСПП.

До прикладу, держава заборгувала відшкодування ПДВ експортерам уже кількадесят мільярдів гривень. Причому процес виплати відбувається нерівномірно і не прогнозовано. Так, в липні Мінфін майже не здійснював відшкодування ПДВ експортерам – лише 600 млн грн. Водночас у червні експортерам повернули 9,5 млрд грн ПДВ. У серпні аграрії скаржаться, що система для них практично не працює, а наслідком є відсутність значної частини обігових коштів, на які могли розраховувати агровиробники.

Для напрацювання погодженої стратегії діловий союз, а також Антикризовий експертний штаб, створений при ньому, рекомендують провести засідання комітету ВРУ з питань економічної політики за участі Офісу Президента, Кабінету Міністрів, Нацбанку, промисловців та експертів.

УСПП вважає реальною небезпеку зупинення виробництв у низці енергоємних секторів, якщо не вжити необхідних заходів щодо проходження зимового періоду.

Як повідомляв GMK Center, наприкінці червня УСПП та Антикризова рада громадських організацій виступили проти різкого підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення.

gmk.center