Світовий ринок брухту нестабільний під впливом коливань попиту на сталь

В Туреччині ціни на брухт за минулий тиждень зросли на 0,8%, в Китаї – впали на 1%, а в США залишились на рівні попереднього тижня

Світовий ринок брухту залишається нестабільним під впливом коливань попиту на сталь. В Туреччині брухт незначно зріс на фоні підвищення ставок фрахту та збільшення закупівель металургами. В США з початком вересневих торгів очікується падіння котирувань. На китайському ринку ціни знижуються під впливом збільшення пропозиції.

Ціни на брухт в Туреччині за тиждень 4-11 вересня 2023 року незначно зросли порівняно з попереднім тижнем – на 0,8%, до $375-379/т.

Котирування брухту на турецькому ринку минулого тижня підвищились на фоні відновлення закупівель металургійними комбінатами, а також різкого збільшення ставок фрахту, що спровокувало неочікуване зростання контрактів при достатній пропозиції.

Металурги Туреччини купували сировину у американських, балтійських та європейських постачальників.

Більшість учасників ринку очікували, що Туреччина залишиться осторонь від закупівель сировини принаймні ще тиждень через негативні умови на ринку сталі, але сильний індійський попит як на контейнерний, так й навалочний брухт, а також підвищення фрахтових ставок спровокували відновлення попиту на брухт серед турецьких метзаводів.

На тлі сильного попиту в Індії, високих витрат на фрахт та невиконаних планів з закупівель брухту на жовтень турецькими металургами, учасники ринку очікують, що в найближчій перспективі ціни на цю сировину будуть зростати попри слабкий попит на сталь та низьку маржу місцевих сталевиробників.

В США станом на 8 вересня ціни на брухт були на рівні $351-354/т, що відповідає показнику 1 вересня. При цьому прогнозна ціна на 15 вересня складає $347-350/т.

З початком торгів на ринку США ціни брухту почали знижуватись. Заплановані зупинки деяких місцевих заводів у вересні та жовтні негативно впливають на закупівлі та формування цін. З іншого боку, пропозиція низькоякісних сортів сировини є обмеженою, а експортний попит продовжує зберігатись, що може підтримати ціни в короткостроковій перспективі. Однак для першокласних сортів сировини пропозиція випереджує попит, що тисне на ціни. Очікується, що ринок стабілізується до кінця поточного тижня.

Китайський ринок брухту за тиждень 4-11 вересня просів на 1% порівняно з попереднім тижнем, до $388,62/т. Причиною зниження цін став надлишок пропозиції сировини. При цьому, робота металургів не сповільнювалась, а відвантаження сировини на комбінати зросло на 17%.

«Пропозиція зростає швидше, ніж попит з боку металургійних заводів, що спричинило тиск на ціни. Попри відновлення цін на ринку сталі завдяки політиці стимулювання економіки, попит на готову продукцію залишався стабільним, що також негативно вплинуло на котирування брухту», – зазначають аналітики.

Як повідомляв GMK Center, Україна у січні-червні 2023 року збільшила експорт брухту в 3,2 раза р./р. – до 92 тис. т. Заготівля брухту скоротилася на 25,2% р./р. – до 531 тис. т. Поставки брухту на українські металургійні комбінати скоротилися на 37,2% р./р. – до 413,8 тис. т.